Een school is een omgeving waar mensen intensief met elkaar te maken hebben, in allerlei situaties en op verschillende niveaus. Botsingen en meningsverschillen zijn dan ook niet bijzonder en worden meestal in overleg bijgelegd. Maar soms is de onenigheid zo groot dat iemand een klacht indient. Voordat men de officiële weg kiest en een klachtencommissie benadert, doet de klager er goed aan eerst degene aan te spreken tegen wie de klacht is gericht of naar de directie van de school te gaan. Levert dit niets op, dan kan men óf:
De interne klachtencommissie mytylschool de Brug bestaat uit:
Leidt dat niet tot een oplossing dan kunt u zich wenden tot het bestuur, stichting BOOR. Aan stichting BOOR is een klachtfunctionaris verbonden: mr. Marjel Sterrenberg. Uw klacht kunt u per e-mail te sturen aan: klacht@stichtingboor.nl, met vermelding van uw naam, het mailadres waarop u bereikbaar bent en uw telefoonnummer. De klachtfunctionaris neemt vervolgens contact met u op.
Stichting BOOR is aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC). U kunt te allen tijde een klacht indienen bij de LKC. Als u niet daaraan voorafgaand de stap naar de school of stichting BOOR heeft gemaakt, zal de LKC zich inspannen om dit contact alsnog tot stand te brengen. Meer informatie over de werkwijze van de LKC is te vinden op de website: https://onderwijsgeschillen.nl/commissie/landelijke-klachtencommissie-onderwijs-lkc
Als een van bovenstaande stappen niet mogelijk is en/of u wilt eerst uw zorgen delen met een onafhankelijke instantie, dan kunt u zich wenden tot één van de navolgende externe vertrouwenspersonen van stichting BOOR:
Contactgegevens van de externe vertrouwenspersonen:
Centraal meldpunt Vertrouwensinspecteurs Voor klachten op het gebied van (seksueel) geweld, intimidatie, discriminatie, onverdraagzaamheid, radicalisering en dergelijke kunt u ook contact opnemen met het landelijk meldpunt vertrouwensinspecteurs, 0900-1113111.
Een gedetailleerde beschrijving van rol en taken van:
zijn beschreven in de geldende klachtenregeling van stichting BOOR. Bekijk de regeling in dit document.
Klokkenluidersregeling Tot slot hanteren we op school een klokkenluidersregeling. Deze regeling is niet bedoeld voor persoonlijke klachten, daar is de klachtenregeling voor. De klokkenluidersregeling is ervoor bedoeld om een vermoeden van een ernstige misstand te kunnen melden. Het gaat dan om een vermoeden op redelijke gronden, waarbij een maatschappelijk belang in het geding is als gevolg van:
Als er geen sprake is van acuut gevaar, meld je een vermoeden van een misstand bij:
Hier vind je meer informatie over de klokkenluidersregeling. |